nedjelja, 25. studenoga 2018.

Estee Lauder

Eatee Lauder je rođena 1,srpnja  1908 godine. Pokrenula je  kozmetičarsko  društvo  s kremama za kožu. Kreme za kožu postale su popularne,a nakon par godina počela je samostalno prodavati. Samostalno je formirala  Estee Lauder  Cosmetics  1946. godine. 1953. godine njezino ulje za uljepšavanje mladenačke tvrtke Young Dew je preuzela tvrtku na novu razinu uspjeha. Lauder je bio  inovativan s njezinim marketinškim strategijama  kao i s  kozmetićarskim proizvodima. Na kraju  svega postala je najpoznatija i
 najbogatija žena u svijetu. Umrla je 24. travnja u dobi od 95. godina.

Marlon Brando

Marlon Brando  rođen  3. travnja 1924. godine u  Los Angeles. Marlon  Brando je američki  glumac, i dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca dvadesetog stoljeća. Najpoznatiji po svojim ulogama filmovima Tramvaj zvan  čežnja i Na dokovima   New  Yorka. Marlon Brando  je bio aktivis za građanska prava.Kada je imao 11 godina  roditelji su  mu se razveli.Njegova  majka je preuzela skrbništvo nad njim i ostalo troje djece.1973, kada su se njegovi roditelji pomirili  preselili su se u Libertyville u Kaliforniji. Marlon Brando je ima jako burno djedinstvo,ponavljao je razrede u srednjoj školi. Bio je i izbačen iz škole, sa 16 godina je bio  poslan u vojnu školu.Marlon Brando je umro u bolnici u Los Angelesu u 80 godini života. Imao je ozbiljnih problema s srcem.

ponedjeljak, 12. studenoga 2018.

Walt Disney

Walt Disney je Američki crtać i animator.
Jedan od najpotznatijih lićnosti Amerićkog animiranog filma.Na školovanju u Kanasu  upoznao je  Uba Iwerksa skojim je osnovao tvrtku.Međutim tvrtka je ubrzo propala.1934.godine je poćr raditi na svom prvom  dugometražnom filmu.Sudjelovao je u animiranju filmova.Osvojio je sveukupno 22 Oscara.1954. godine je poćeo proizvoditi Tv serije.
Izradio je zabavni park. Crtani filmovi
Miki Maus, Disneyevi klasici, Waltdisney animation studdios.